Voorgevel Houtmuseum De Klok

" EEN PAREL AAN DE OEVER VAN DE ZAAN "

De Zaanstreek heeft er sinds 1998 een fraai, historisch pand bij dat een treffend voorbeeld is van oud-zaanse houtbouw. In Wormerveer aan het zuideinde, uitkijkend over de Zaan, staat het in volle glorie gerestaureerde pakhuis "De Klok". Het pand is gerestaureerd volgens de technieken van begin achttiende eeuw.

Zowel het pand zelf als de inrichting bieden een zeer compleet overzicht van houtconstructies en houtproducten zoals die in vroeger tijden in de Zaanstreek zijn geproduceerd.

Verder wordt een aanzienlijke verzameling houten speelgoed en voorwerpen tentoongesteld die door eigenaar Theo Hallingse bijeengebracht is van over de gehele wereld.

Een bezoek aan Houtmuseum en pakhuis "De Klok" is mogelijk op afspraak en alléén in groepen. Theo vertelt over de houtgeschiedenis van de Zaanstreek en verzorgt de rondleiding langs zijn verzameling op beneden- en zolderverdieping.


Zaans Houtmuseum "De Klok" is een Historisch Pand van Oud-Zaanse Houtbouw in Wormerveer.
Tentoonstelling van Omvangrijke Collectie Houten Speelgoed / Voorwerpen van over de hele wereld.


 

Achtergevel met Getrapte Weeg
Achtergevel van Pakhuis Houtmuseum "De Klok"

17e Eeuws:

Al in de vroege 17e eeuw was er aan het zuideinde te Wormerveer sprake van een mengeling van wonen en werken. Een vijftal molens en evenzovele pakhuizen domineerden het decor. Er werd op deze plek olie uit zaad geslagen, schelpen vermalen voor het aardenwerkbedrijf en bovenal handel gedreven in potas en weedas. Er is sindsdien veel veranderd. Met de molens verdwenen ook de oude markante pakhuizen uit het straatbeeld. Alleen pakhuis De Klok staat er nog in oude glorie.

Houten Speelgoed:

Theo Hallingse is houtman in hart en nieren. Na zijn technische opleiding en tot aan zijn pensioen in 2002 heeft hij altijd met hout gewerkt. In al die jaren heeft hij vele landen bezocht. 'Als ik dan ergens houten speelgoed of andere houten voorwerpen tegenkwam, wilde ik die verzamelen'. Het is nostalgie omdat hij in zijn jeugd veel eigengemaakte houten speelgoed had. Thuis had hij geen ruimte om die groeiende verzameling houten speelgoed en voorwerpen op te slaan.

De Klok Slaat:

Tijdens een avondje fietsen zag hij aan het Zuideinde aan de Zaan het houten pakhuis "De Klok" en was meteen verkocht.'Het was een bouwval, maar als bewaker van ons Zaans erfgoed zag ik meteen dat het een bijzonder gebouw was'. De getrapte weeg op de zij- en achtergevel trok me erg aan en ook de kolossale spanten en de enorm brede vloerdelen vond ik indrukwekkend. De Wormerveerse Aannemigs Maatschappij bleek de eigenaar te zijn, waarvan hij het pand uiteindelijk heeft overgenomen als onderkomen van zijn ruime verzameling houten voorwerpen en speelgoed.


Houten Voorwerpen Benedenverdieping
Vitrinekasten met tentoongestelde houten voorwerpen en speelgoed (benedenverdieping)

 

Houtsnijwerk aan Achtergevel
Houtsnijwerk aan de achtergevel van houtmuseum "De Klok"

 

Houtmuseum Pakhuis 'De Klok'
Bezichtiging, Brainstorming, Presentatie, Training en Vergadering
Zuideinde 12, 1521 DA, Wormerveer | Tel: 06 - 53 624 704 | Email: deklokwormerveer@gmail.com
Copyright © 2015

Houtmuseum Pakhuis De Klok